APRENENTATGE SERVEI

L’aprenentatge efectiu no és només una activitat “solitària”. Essencialment, és una activitat “compartida”: la construcció del coneixement individual té lloc per mitjà de processos d’interacció, negociació i cooperació. (De Corte, 2010)

Fa anys que al nostre centre duem a terme el projecte Apadrinament Lector on desenvolupem l’aprenentatge com a activitat compartida entre alumnes de diferents etapes. La cooperació d’alumnes no només ha de ser entre iguals, en aquest projecte interactuen alumnes d’infantil amb alumnes de secundària i tots dos enriqueixen el seu procés d’aprenentatge. Des de la matèria de llengua i literatura catalana: els alumnes de 1r d’ESO amb els de P3 i els de 2n d’ESO amb els de P4 fan trobades mensuals per compartir molt més que un conte, comparteixen el gust per la lectura. Per als menuts un món completament nou i per als joves un món que gaudeixen uns i altres havien gairebé oblidat.
Els alumnes de 3r d’ESO van més enllà de la lectura, elaboren tot un projecte de comprensió que oferiran als alumnes de P5 en un Apadrinament lector que esdevindrà el seu Servei Comunitari.

Ens comprometem amb caràcter d’urgència amb una agenda d’educació única i renovada que sigui integral, ambiciosa i exigent i que no deixi ningú enrere. Educació 2030. Declaració d’Incheon. UNESCO
Perquè l’educació de l’alumne sigui integral ha d’incloure valors com el respecte, la cooperació, la solidaritat, la tolerància o la generositat. Com deia el nostre fundador Sant Josep Manyanet: una cultura del cor i el seny. Per això des del centre es realitzen nombroses activitats voluntàries que ofereixen un servei a aquelles persones que més el necessiten: amb la participació en campanyes solidàries com La Marató de TV3 o la col·laboració en les campanyes de Càritas i l’ONG Manyanet Solidari. A més del voluntariat dels alumnes de 3r i 4t d’ESO al menjador social de la Mare Teresa de Calcuta al centre de Barcelona.